Beskrivelse
Hvornår har I sidst i tyskundervisningen læst en hel og uforkortet roman, oven i købet én, som rent faktisk bliver læst i Tyskland? »Tannöd« har med et foreløbigt oplæg på 1.300.000 solgte eksemplarer (maj 2009) været en kæmpe læsersucces i Tyskland og er med til at understrege krimiernes store popularitet i litteraturen for øjeblikket.
Med romanen »Tannöd« foreligger der et lille litterært mesterværk, enkelt, velskrevet og uhyre spændende. Indholdet spænder over store og væsentlige emner, når det skal opklares, hvem af lokalbefolkningen i en lille flække i Bayern der brutalt har myrdet alle 6 beboere på den afsidesliggende gård »Tannöd«.
Romanen, der bygger på en af de mest mystiske og i øvrigt stadig uopklarede mord i tysk historie, tegner et troværdigt portræt af et lille minisamfund, hvor alle kender alle, hvor alle har en mening om alle, men samtidig siger at det ikke kommer dem ved. Det er disse intime landsbyrelationer, etableret gennem en usynlig hakkeorden, godt knyttet sammen gennem sladder og krydret med et konservativt patriarkalsk familiesyn og den katolske kirkes altoverskyggende tilstedeværelse, der gør det muligt for hovedskurken at opretholde et incestuøst forhold til sin datter og blive far og bedstefar i samme person.
»Tannöd« er på grund af den overskuelige længde, dens uprætentiøse sprogbrug (landsbybeboerne kommer selv til orde) og dens væsentlige indhold et fund til tyskundervisningen. Bogen er med stor succes afprøvet både i gymnasieklasser og på VUC. Gloseringen er fyldig, men lægger også op til at læseren gør sig fortrolig med kernebegreberne fra Tannöds univers, som derfor kun opgives første gang, de optræder i teksten. Yderligere informationer om sproget og gloseringen ligger på bogens webside, hvor vi også har lagt en tysk-tysk glosering, så interesserede elever kan arbejde med denne sproglige udfordring. Derudover er bogens webside tænkt som et spændende værksted til videre fordybelse i bogen og stoffet. Først og fremmest ligger der to sæt arbejdsspørgsmål, der adskiller sig i det taksonomiske niveau. Disse lægger op til en grundig tekstforståelse, men skal også give mulighed for at diskutere de større emner og perspektiver i romanens univers. Endvidere er der til bogen knyttet en række interaktive øvelser, der især egner sig til individuel træning og øvelse. Bogen egner sig bedst på det gymnasiale B- og A-niveau.
Med den foreliggende bog vil der også være mulighed for at dykke ned i romanens følgevirkninger, bl.a. med uddrag af journalisten Peter Leuschner bog »Der Mordfall Hinterkaifeck«. På den måde kan interesserede vurdere P. Leuschners anklage om, at »Tannöd« er et plagiat af hans egen journalistiske fremstilling af mordsagen.
For yderligere inspiration og forståelse af »Tannöds« univers har vi medtaget et interview med forfatteren Andrea M. Schenkel, der bl.a. belyser skriveprocessen og religionens enorme betydning i Bayern. Endvidere er der udvalgt fotos fra Oberpfalz, hvor handlingen foregår. Disse giver et indtryk af landskab, stemning og den katolske tros store synlighed i hverdagen.
Burkhard Sievers – Lone Møllgaard